Forstå producentansvar og de væsentligste ændringer i den nye emballagelovgivning og hvordan du bliver klar til 2025.
Hvorfor skal emballageloven ændres?
I 2025 vil der blive indført en række yderligere tiltag i emballageloven, der udbygger den første del af emballagelovgivningen, indført i april 2024.
De har til formål at hjælpe den grønne omstilling ved at mindske mængden af emballage i omløb. Dette skal opnås ved at give virksomheder øget ansvar for hele deres emballages livscyklus, herunder håndtering og evt. genanvendelse, i håbet om, at virksomheder mindsker mængden af emballage. Da dette ikke er realistisk for de fleste virksomheder, har regeringen også valgt at tillade kollektivløsninger, som virksomhederne kan tilmelde sig.
Hvem har producentansvar for et produkts emballage?
Det kan være svært at bestemme hvem der har producentansvaret for et produkts emballage, og det er tilmed muligt, at forskellige virksomheder har producentansvar for forskellige dele af emballagen.
Hvis i sælger produkter i egen emballage, dvs. emballage med eget logo, branding, osv. har i som udgangspunk producentansvaret for emballagen, med få undtagelser. Eksporterer i udelukkende varer til udlandet, er i ikke omfattet af de nye krav. De gælder nemlig kun varer tilgængeliggjort på det danske marked.
Et eksempel på et sted hvor man ikke har ansvaret er, hvis man køber generisk (standard størrelse og uden branding) transportemballage som papkasser hos en dansk virksomhed. I dette tilfælde vil ansvaret være placeret hos den virksomhed man køber emballagen af, da de er de første til at tilgængeliggøre den.
Emballage med pant er allerede omfattet af pantsystemet, og derfor vil der ikke være et producentansvar. Sælges disse i yderligere emballage, f.eks. en sixpack pakket i karton, vil i stadig have ansvaret for kartonen.
Miljøstyrelsen har lavet en række grafiske eksempler som du kan finde her.
Tilgængeliggørelse er defineret som levering af en emballage eller påfyldt emballage med henblik på distribution, forbrug eller anvendelse på det danske marked som led i erhvervsvirksomhed, hvad enten det sker mod eller uden vederlag. Kilde: Miljøstyrelsen
Hvad betyder den nye emballagelovgivning for jer som producentansvarlig?
Registrering
Som det første, er det et krav at man registrerer sig som producent i producentansvarsregistret senest d. 17. december 2024.
Efter registrering skal man, før andet kvartal 2025, angive hvor meget emballage man forventer at tilgængeliggøre i 2024. Har i f.eks. produkter der først skal lanceres året efter, vil de ikke være medregnet heri.
Rapportering
Med den nye del i 2025, vil det også være et krav at rapportere de faktiske mængder af emballage sat på markedet. I skal derfor have et overblik over samtlige af jeres produkters emballage, herunder hvilket materiale der er anvendt og om emballagen er primær (en del af produktet), sekundær (Multipak eller detailpakning, der ikke ændrer varens egenskaber) eller tertiær (emballage til håndtering og transport).
Det er dog først i løbet af første kvartal 2026 at den første indberetning af faktiske mængder skal ske.
Øget ansvar
Den nye del vil også give producenterne et øget ansvar for affaldshåndteringen af deres produkter. Dette indebærer, at de skal dække indsamling, sortering og genanvendelse af emballageaffald. Dette ansvar gælder gennem hele produktets livscyklus, hvilket betyder, at producenterne skal tage højde for affaldshåndtering allerede i designfasen.
Dette er for de fleste umuligt selv at håndtere, og der er derfor oprettet kollektivordninger.
Kollektivordning
For at gøre det lettere at sikre sig at kravene bliver overholdt, kan man melde sig ind i en kollektivordning, der hjælper med at lave en opsætning til håndtering af emballage. Ordningerne varetager ansvaret for stort set alt andet end rapportering. Hvis man har producentansvar for engangsemballage er medlemskab faktisk et lovkrav.
Du kan finde en liste over kollektivordninger her.
Mikrovirksomheder & bagatelgrænsen
For at undgå at små virksomheder drukner i papirarbejde, er der indført en bagatelgrænse for virksomheder, der tilgængeliggør under 8 tons emballage om året. Det betyder ikke, at de er fritaget for alle nye lovkrav, men at kravene er lempede.
Blandt andet indebærer det en simplere indberetningsproces, hvilket gør det lettere for små virksomheder at overholde reglerne uden at blive overvældet af administrative byrder. Er virksomheden under bagatelgrænsen behøver i ikke at indberette typen af emballage, selvom det kan være en god idé at gøre det alligevel. Gebyret kan nemlig blive lavere, hvis i allerede har en grøn emballage.
Der er også tilføjet begrebet mikrovirksomhed, som dækker over virksomheder der beskæftiger under 10 personer og har en årlig omsætning under 15 mio. Som mikrovirksomhed har man kun producentansvar hvis man importerer eller fremstiller sin egen emballage.
Trin til forberedelse
-
Læs Miljøstyrelsens vejledning.
-
Hvis ikke i allerede har gjort det, så få jer registreret i producentansvarsregistret.
-
Kortlæg jeres emballageforbrug, og vurder om i er over bagatelgrænsen.
-
Hvis i er under grænsen og allerede har en grøn emballage, så overvej om det alligevel giver mening at lave en detaljeret rapport.
-
-
Tilmeld jer en kollektivordning. Se en liste over ordninger her.
-
Genovervej jeres emballagestrategi. Der kan med de nye regler være et væsentligt økonomisk incitament, til at gøre sin emballage mere miljøvenlig.